SOCIETAT, JOVES I CULTURA POPULAR ALS ANYS 80

Vist i viscut pels Grallers Marfulls de les Borges Blanques
Per: RAMON QUERALT BOLDÚ

151 / 150

Queden 0 dies

Cofinançadors 83

 • Aportant 19,90 €

  Producte: 1 Quorum = 1 llibre reservat

  Si s’aconsegueix l’objectiu plantejat i el llibre finalment es publica, se’t comunicarà per correu electrònic i rebràs un exemplar a casa teva en un termini màxim de 120 dies a partir de la data d’anunci de la seva publicació.

  Aportar
 • Aportant 59,70 €

  Producte: 3 Quorums = 3 llibres

  Opció amb premi. Si s’aconsegueix l’objectiu plantejat i el llibre finalment es publica, se’t comunicarà per correu electrònic i rebràs els 3 exemplars a casa teva en un termini màxim de 120 dies de la data d’anunci de la seva publicació. També un quart llibre d’obsequi publicat per 9 Grup Editorial: «Triviacat anys 80: un llibre lúdic de preguntes i respostes», de Martí Farré.

  Aportar
 • APORTACIÓ LLIURE

  Aportació lliure

  Podràs introduir la quantitat amb la qual vols donar suport al projecte.
  Segons l'import que posis rebràs el número de llibres proporcional al PVP de cada projecte.

  Aportar

Autor

RAMON QUERALT BOLDÚ

RAMON QUERALT BOLDÚ
Ramon Queralt Boldú (1971) és, com algú li va etzibar un dia, garriguenc i veí de les Borges Blanques. Pare de tres fills i llicenciat en ciències ambientals (UAB) i en dret (UdL). Professionalment ocupat en l’ordenació del territori, l’avaluació ambiental i la custòdia del medi natural, des de l’any 2001 ho fa a La Llena Ambiental, empresa que cofundà. Ha publicat «Impacte ambiental del despoblament» (Pagès, 1999), «Les cabanes de volta de les Borges Blanques. Paisatges, fets i gent» (Cossetània, 2008) i «1993-2013. 20 anys de l’Ateneu Popular Garriguenc, 20 anys de fets i històries per a una comarca en moviment» (Fonoll, 2014).
Vinculat des de jove al món associatiu i cívic, ha treballat en diverses entitats i, en particular, a l’Ateneu Popular Garriguenc, entre 1992 i 2003 i encara a l’associació que des de 1999 edita el periòdic «Somgarrigues». També ha fet part dels Marfulls, la revista «Terrall», fou patró d’escacc- Espai Català de Cultura i Comunicació (2003-13) i vocal del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (2004-12).

Comparteix aquest projecte

Difon aquest projecte

 • Widget del projecte

  publica el widget del projecte

  Còpia i enganxa el codi a la teva web o blog i ajuda a difondre aquest projecte

  SOCIETAT, JOVES I CULTURA POPULAR ALS ANYS 80

  Obtingut

  101%
  151 / 150
  Obtingut
  151
  Queden
  0 dies
  Cofinançadors
  83
  151 101%
  Codi Embed

SOCIETAT, JOVES I CULTURA POPULAR ALS ANYS 80

En un indret del Ponent català, a les Borges Blanques, l’any 1988 es formà un grup de grallers, els Marfulls. Sorgits en un context de reviscolament de la cultura popular i tradicional a tot el Principat, el llibre procura claus per interpretar el fenomen a escala de país, narrat i construït a partir d’un enfocament local, des del punt de vista d’una colla de jovent d’una petita capital de comarca. Als primers tombants de la jove democràcia, el clima social és abonat a la creativitat i l’activisme de tota classe. Pel seu component de retorn a les essències i el seu caràcter desacomplexat, la cultura d’arrel esdevé amb naturalitat canal d’expressió del fet nacional i, per extensió, eina de transformació social. El servei al país és un llegat de la cultura popular, i en particular de la gralla.
Altrament, remetent al moment històric en què apareix el grup, el llibre se serveix dels hàbits, anhels i neguits dels seus components, per fer abstracció d’un temps i un retrat sobre una època recent però llunyana. Anys de canvis en l’univers simbòlic dels joves, anys en què es covaven nous paradigmes i noves majories socials. L’últim món íntegrament material i físic, en el sentit d’una quotidianitat basada en les coses, obrant sobre el paper i pagada en efectiu. Un món per globalitzar, no del tot laic encara ni gaire consumista, i a tots els efectes predigital. Potser per les profundes transformacions que vindran i per ser el final d’una cosmovisió, els vuitanta són una dècada de frontera, qui sap si el final d’una era, que avui genera certa nostàlgia i fascinació.